IBM

Skye Norge har under många år levererat fantastiska lösningar till sina kunder baserade på IBM:s produkter. Det är framför allt inom service- och underhållsplattformen Maximo som vi genomfört många lyckade projekt. Skye Norge har gjort det så bra att man blev Årets IBM-partner 2015.

Med mer än 25 kunder i Norge och många fina referenser, så tyckte vi att det även var dags att starta upp en IBM-verksamhet för Skye Sverige. Sagt och gjort. Nu har vi redan en etablerad IBM-enhet och vi har vunnit vårt första mobilitetsprojekt. Skye implementerar Mobile First åt en svensk myndighet och integrerar denna mot Maximo. Såklart får vi lite hjälp av våra norska kollegor, vilket vi ser som en styrka.

IBM:s produktportfölj är väldigt spännande med bland annat Maximo, Watson och Bluemix. Skyes konsulter har erfarenhet av allt från rådgivning runt val av lösning, till implementering och processoptimering när det gäller IBM:s produkter.

Hitta ännu mer information på www.ibm.com

IBM Watson som "svaret på allt"-plattform

IBM Watson är lika imponerande som svår att förstå. Vad ska vi använda lösningen till?
Watson är i grund och botten en motor för att läsa och koppla ihop informationsmängder på ungefär samma sätt som en människa, fast mycket fortare. Miljontals dokument i sekunden är inga problem för ett stort kluster och takten ökar för varje ny generation processorer. Den takten kan givetvis ingen människa hänga med i. Du ställer en fråga och får ett svar som du därefter kan ta ställning till. När allting är inläst använder systemet flera olika tekniker för att analysera innehållet och hitta olika svar. Resultaten analyseras internt och den bästa tolkningen är det som skickas till slutanvändaren. Det gör att vi som användare kan fokusera på det viktiga och överlåta det tunga arbetet åt datorn.

Watson gör att du snabbt och enkelt kan samla in data från sensorer och enheter från både interna och externa källor, för att utföra analyser för t. ex mönsterigenkänning och förutsägbarhet. Så svaret vad vi ska använda Watson till begränsas egentligen bara av fantasin. Vill du veta mer och få hjälp om att fantisera kring vad Watson kan göra för din verksamhet? Kontakta oss på Skye.

Lär dig mer om teknologin bakom dessa möjligheter här:
ibm.com/internet-of-things

IBM Maximo som service- och underhållsplattform

Skye kan underhållsprocessen riktigt bra. Både i IBM:s Maximo-lösning och i SAP:s integrerade underhållslösning (SAP PM). Bägge produkterna har sina för- och nackdelar, men kort sammanfattat rekommenderar vi IBM:s Maximo-lösning om man har en underhållstung verksamhet och/eller om underhållsprocessen är verksamhetens kärnprocess. IBM Maximo är en heltäckande lösning för hantering av alla typer av tillgångar (assets), drift och underhåll. IBM har under de senaste åren även tagit fram branschanpassade Maximo-lösningar (s k best practice-lösningar) för flera olika branscher. Naturligtvis finns det även förberedda gränssnitt för att kunna genomföra anläggningsunderhållet med mobila enheter.

IBM investerar väldigt mycket i sin Maximo-produkt, inte minst för att kunna hantera stora mängder data från sensorer, givare och andra omkringliggande system (läs Internet of Things, IoT). Detta för att än mer effektivisera underhållet och alltmer arbeta med förutsägbart (predikitivt) underhåll.
Detta blir väldigt spännande när man ser möjligheterna med att integrera Maximo med Watson…

Skye har 15 års erfarenhet av att använda IBM:s produkter till att utveckla lösningar inom underhåll och drift baserat på förberedda mall-lösningar (s k best practice). Detta inkluderar även att utnyttja IoT-plattformen till att ta fram lösningar för prediktivt underhåll och analysverktyg som ger dig full insikt i dina anläggningars tillstånd.

Läs mer om IBM Maximo här:
https://www.ibm.com/us-en/marketplace/maximo

IBM Bluemix som en plattformstjänst för utvecklare

De flesta av oss använder idag molntjänster. Det kan vara för att lagra bilder i Dropbox eller för e-mail. Du använder dessa tjänster utan att behöva installera och administrera operativsystem, utvecklingsmöjligheter, brandväggar och servrar. Så vill många programvaru-utvecklare också ha det. Att få utveckla appar och program utan att behöva stöka med allt annat. IBM Bluemix är en plattformtjänst för dig som vill programmera och som inte vill administrera en massa datorer.

Du loggar in på IBM Bluemix och kommer rakt in i en programmeringsmiljö. Där väljer du sedan ditt programmeringsspråk från en katalog och du kan välja på högeffektiva kodspråk som Python, Java, Node.js, Sinatra, PHP etc. Efter att du valt programmeringsspråk väljer du till övriga komponenter som behövs, till exempel databas, kö-system eller mobila komponenter.

Det här är en grymt spännande miljö som gör det möjligt att utveckla mycket spännande program på bara några dagar. Det fina i kråksången är att IBM Bluemix är gratis om du vill utveckla några mindre appar. Hör av dig till Skye om du vill testa IBM Bluemix i ditt utvecklingsarbete.

Du kan läsa mer om IBM Bluemix här:
https://www.ibm.com/cloud-computing/bluemix/what-is-bluemix